Stress, heste og naturen. Hvordan hænger det sammen?

  • Post author:
  • Post category:Blog

“Åhh jeg er så stresset…!”

Har du nogensinde hørt dig selv sige det? 

Det har de fleste voksne mennesker desværre oplevet i større eller mindre grad, og desværre kan jeg konstatere at det samme også gælder for mange børn og unge.  

Det er sørgeligt nok blevet helt normalt at være stresset, og noget der på skræmmende vis lader til at blive mere og mere socialt acceptabelt, for “sådan er det jo bare idag…”, men stress er ekstremt usundt, og direkte farligt hvis ikke vi sætter en stopper for det i tide, for det kan påvirke vores krop og sind i så negativ en grad, at vi bliver både fysisk og mentalt syge, og i sidste ende simpelthen mister vores livsgnist. 
Vi skylder virkelig os selv, og hinanden, at tage os kærligt af vores mentale helbred, for vores samfund gør det ikke for os. Det er vores eget ansvar!

Men det kan jo godt være svært, når vi lever i en tid hvor vi udsættes, for et nærmest konstant pres, og desværre lærer de færreste af os ikke vigtigheden i at kunne modstå presset, ved at mærke efter indeni os selv, sige fra i tide, og passe på os selv i sådan en grad, at vi ikke en skønne dag bukker under for stressen.

Vi har allesammen brug for en lille mængde stress, for ikke at kede os, og for at holde os motiverede, til at gennemføre de opgaver vi er stillet overfor. Jeg arbejder f.eks selv bedst lige op til en deadline, og trives godt i det, men den farlige stress som jeg nævnte før, den som påvirker os negativt, den skal tages i opløbet, for den kan virkelig slå benene væk under os hvis den først tager fat, og det kan tage månedsvis, endda årevis, at restituere efterfølgende.Hvorfor bliver vi stressede?

Stress opstår når vi i en længere eller kortere periode har været presset i sådan en grad, at de krav der er stillet til os, overstiger de ressourcer vi har til rådighed, eller føler at vi har til rådighed, og det kan føles enormt skamfuldt at erkende at man ikke evner at leve op til de krav der bliver stillet til os, fra vores omverden, fra samfundet, og fra os selv. Vores stresstærskel er forskellig fra menneske til menneske, og kan opstå pga familieproblemer, for meget arbejde, ledighed, sygdom, you name it. Rigtig mange mennesker med psykiske diagnoser oplever også at være ramt af stress oveni hatten.

Stress er det man kan kalde en belastningstilstand. Når vi er overbelastede i vores sind, så mistrives vi, og når vi mistrives, bliver vi blandt andet deprimerede, angste og opgivende. Vi mister simpelthen lysten til at stå op og gå dagen i møde, fordi presset er så stort at vi ikke kan overkomme det. I en lang periode, er det muligt at “holde masken” overfor sig selv, og sine nærmeste, inklusiv kollegaer/studiekammerater, men hvis ikke man får brudt med sin stresskilde, eller finder en anden måde at håndtere den på, så vil det tilsidst være svært at opretholde en normaltfungerende dagligdag, for stressen sætter ind på de mest ubehagelige måder hvis den bliver ignoreret. Den kan blandt andet vise sig som spændingshovedpine, kvalme, ondt i maven/diarré, muskel- og ledsmerter, søvnløshed, hårtab og mange andre ting. Vores krop og sind hænger sammen, hvilket er vigtigt at huske på, ikke bare under en stressfuld periode, men altid. 

Når vi plejer vores sind, gavner vi også vores krop! Du kan spise nok så sundt, motionere regelmæssigt, aldrig drikke alkohol eller ryge, men hvis du altid er stresset, er du ikke sund. Jeg siger altid at sindet er det vigtigste at passe på, for når vi er stærke og sunde i sindet, så vil vi helt automatisk få en større lyst til at passe bedre på kroppen. 

Hvordan kan Natur- og hesteterapi hjælpe mig med at komme igennem min stress?

For at komme igennem, og over sin stress, skal der findes en balance mellem indre og ydre stressorer, som skaber trivsel, og med det mener jeg dine tanker, følelser, handlingsmønstre, familie, job, udddannelse etc, og i den proces har vi brug for fred, ro og forståelse, for den balance kan være svær at finde når stressen først har fat, og det er her hestene, naturen og jeg kommer ind i billedet. Vi hjælper dig med at genskabe balancen i dit liv, og hjælper dig med at finde ud af hvordan du kan ændre din tankegang, så du kan få vendt den her periode af dit liv til noget positivt, og dermed undgå at nye tilfælde af den usunde stress opstår i fremtiden. 

Det er videnskabeligt bevist at ophold i naturen påvirker os positivt. Ikke at jeg nogensinde har haft brug for videnskabelige beviser for naturens helbredende kræfter, men det understøtter blot hvad jeg altid har vidst; at både krop, sind og sjæl faldt til ro i naturen og gav plads til at forløse gammel smerte, og erstatte den med glæde, håb og fornyet energi. Det er egentlig ikke så underligt, for det er jo her vi oprindeligt stammer fra, men tiden har flyttet mange af os længere og længere væk fra den natur, som vi oprindeligt er skabt til at omgive os med.

Når vi opholder os i naturen ændres vores hjerterytme, stresshormonet kortisol sænkes, mængden af serotonin øges, vores immunforsvar styrkes og vores sind plejes. Der er faktisk kun fordele ved at opholde sig i naturen.

Hestene hjælper os samtidig med at mærke os selv igen. De giver os på kærlig vis, mulighed for at blive opmærksomme på vores følelser, mærke dem, acceptere dem og heale dem der gør ondt, for heste kræver nærvær, og nærværet opstår når vi slipper bekymringerne for en stund, og bare overgiver os til det der er lige nu og her.
Når man omgås heste, sætter det gang i en række kemiske processer i hjernen. Via de såkaldte spejlneuroner, kan vi overføre hestens ro til os selv. Vi kan også berolige en stresset hest, ved at fokusere på vores kropssprog og vores vejrtrækning, og dermed overføre vores egen indre ro til hesten.

Hestene vækker vores empatiske system, og den empati vi udvikler for hestene, kan vi bruge til at styrke vores empati for os selv. Hestene kan kort og godt hjælpe os med at komme ud af vores tunge tankespiral, at forstå os selv bedre, og vække vores lyst til at drage omsorg for os selv, for selvindsigt og selvomsorg er to vigtige begreber, som er nødvendige at forstå, for at komme igennem stressen, og forebygge at nye tilfælde opstår. 

Jeg er certificeret Stress- og trivselsvejleder fra Wattar-gruppen, og jeg har selv været hårdt ramt af stress flere gange tidligere i livet, så jeg forstår til fulde at det er en ulidelig tilstand at befinde sig i, både fysisk og psykisk, og jeg brænder for at hjælpe, støtte og vejlede andre mennesker til at komme godt igennem deres stress. Dét der har løftet mig igennem disse frygtelige perioder af mit liv, er blandt andet hestene og naturen. Det kræver en stor personlig indsats at komme godt igennem sin stress, og derfor skal man være indstillet på at arbejde med sig selv. Jeg skriver f.eks selv dagbog hver dag, jeg har fundet et system som giver mig indre ro, og som sikrer at jeg aldrig når helt derud hvor stressen tager overhånd. Det har krævet hårdt arbejde at nå hertil, men det har været hver en time værd som jeg har investeret i mig selv. 

Jeg bruger hestene og naturen i samspil, for at skabe de mest beroligende rammer for dig der er ramt af stress. Jeg vil gennem samtaler med dig, ture i skoven, med og uden hest, og via forskellige øvelser, hjælpe dig ud af denne belastningstilstand, så du igen kan vågne op, og gå i seng, med en følelse af at alt er okay. Dit liv er dyrebart, og du har fortjent at leve det fuldt ud. Ikke bare at overleve det.

Hvordan finder jeg ud af om natur- og hesteassisteret terapi er noget for mig?

Det kan du ved at bestille en prøvesession. Hvis du derefter føler at jeg er den rette til at hjælpe dig, så anbefaler jeg at du køber et forløb på 6 sessioner. Du er altid velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak og mere information. Du kan enten sende en besked her på hjemmesiden eller ringe på tlf 61612620. 

Jeg glæder mig til at tage imod dig.

Kh Christina